De multe ori se întâmplă ca o structură din beton să prezinte fisuri care pot fi :
Fisuri de contracție ce apar de regulă în perioada de construcție a casei atât la subsol cât și la alte elemente de structură cum sunt terase, balcoane, etc.. În subsol aceste fisuri pot genera infiltrații dacă hidroizolația exterioară pe partea îngropată a acesteia cedează sau este executată cu deficiențe. De regulă în perioada de construire a imobilului aceste fisuri sau trec neobservate sau sunt neglijate pentru că nu produc probleme. Deși un element din beton armat lucrează microfisurat unele dintre fisurile de contrcție pot traversa grosimea elementului și acestea sunt cele care generează mai târziu probleme.
Fisuri datorate unor tasări neuniforme în general apar la imobile din diferite motive. Ca la orice fisurare în elementele de beton ale unui subsol care intră în contact direct cu solul, este posibil să apară infiltrații. Durata de timp dela construire și până la apariția infiltrațiilor variază.
Un alt element neglijat de obicei la turnarea betoanelor în structura unui subsol sau demisol este și rostul pardoseală – perete care în general, sunt create de deficiența în pregătirea rostului de turnare conform normativului. Aceste infiltrații apar cu o frecvență mult mai mare.
Tratarea pentru etanșare și stopare a infiltrațiilor este simplă, de obicei se face cu materiale comune de tip ciment și nisip la care se adaugă aditivul XYPEX ADMIX C-1000 în proporție de 3% față de cantitatea de ciment.
Bormașină cu percuție și daltă de beton
Găleată 10 litri
Cancioc
Spaclu
Bidinea
Mănuși de menaj pentru protecția mâinilor
Ochelari de protecție
Pentru simplitatea intervenției sfatul nostru este ca după evidențierea infiltrației să fie marcată fisura sau rostul de turnare respectiv, urmând apoi ca după oprirea curgerii apei să se facă intervenția. Aceasta poate fi făcută mult mai comod și mai ieftin după oprirea ploii și implicit a infiltrației.
Dacă acest lucru nu este posibil se poate interveni cu mortare rapide care funcționează în prezența infiltrațiilor oprindu-le instantaneu. Ca orice aplicație mai specială necesită o atenție mai mare.
În continuare vă prezentăm varianta accesibilă pentru oricine dorește o aplicație de tip ” do it yourself ”
PASUL 1 Se decopertează tencuiala pe zona respectivă utilizând bormașina cu dalta montată și selectorul în poziția ”percuție”
PASUL 2 Fisurile și rosturile suportului din beton vor fi deschise prin șlițuirea unui canal în formă de “U” de cca 3 – 4 cm adâncime cu 2,5 – 3 cm deschidere.. Se verifică să nu existe resturi în canalul practicat de-a lungul rostului sau fisurii respective.
PASUL 3 Se spală suprafaţa cu apă pentru îndepărtarea prafului şi saturarea cu apă a betonului. Spălarea se face manual.
PASUL 4 Se aplică un strat de XYPEX CONCENTRATE pe canalul şliţuit în vederea etanşării la un consum de 1 Kg/mp. Acest produs se prepară cu apă 3 părți volumice praf cu 1 parte volumică apă. Se omogenizează și se aplică cu bidineaua. Se lasă să se întărească cca 5 – 6 ore.
PASUL 4 Se prepară mortarul de ciment – nisip 1:2,5 aditivat cu XYPEX ADMIX C-1000 conform Fişei Tehnice, a materialului, respectiv 1,2 Kg pentru fiecare sac de ciment utilizat sau 0,150 Kg pentru 5 Kg ciment. Consistența mortarului trebuie să fie astfel încât să poată fi luat în mână și aplicat în canalul practicat.
PASUL 5 Se aplică mortarul MANUAL pe canalul pregătit conf. Pct. 1 şi 2 într-o singură aplicare până la faţa de referinţă. Se netezește cu mâna pe margini pentru asigurarea unui contact bun între betonul existent și mortar, după care se drişcuieşte pentru planeitate. Se lasă în priză.
PASUL 6 Post-tratamentul constă în udarea uşoară de câteva ori pe zi până la aplicarea tratamentului de câmp cu XYPEX CONCENTRATE sau timp de 7-8 zile de la aplicare. Pe timp foarte cald se acopera reparatiile cu cartoane care se tin ude.
PASUL I Se decopertează tencuiala pe cca 20 cm la baza peretelui de beton. Se decopertează șapa de pe pardoseală pe aceeași lățime ca să se poată crea frontul de lucru.
PASUL II Se curăță suprafața de resturi inclusiv muchia de îmbinare și se spală cu apă. PASUL III Se prepară produsul XYPEX CONCENTRATE și se aplică ca la PASUL 3 de mai sus. Aplicarea se face pe beton ud fără apă în exces pe suprafețele decopertate. Se lasă să se întărească cca 5 – 6 ore
PASUL IV Se prepară același tip de mortar ca la PASUL 4 de mai sus. Aplicarea se face
prin punerea mortarului la îmbinare cu o formă prismatică cu vârful în rost. Laturile acestei prisme vor fi de cca 5 cm x 5 cm. Se netezește cu mâna pentru a asigura contactul intim al mortarului cu betonul.
ATENȚIE ! Toate aplicațiile de mai sus se vor uda la final, după întărire, de minim 3 ori pe zi timp de 7 – 8 zile.
Dacă se respectă procedurile prezentate succesul este garantat.
Vă dorim succes !
Pentru informații suplimentare sau clarificări puteți contacta firma Reximaco SRL pe adresa www.reximaco.ro unde veți găsi prețuri, detalii suplimentare și alte sfaturi utile.