Multe imobile vechi au subsoluri sau demisoluri care prezintă infiltrații prin pereții perimetrali aflați sub cota terenului exterior (îngropați parțial sau total), datorită cedării hidroizolației exterioare sau a faptului că aceasta nu a existat la momentul construirii imobilului.
În general o casă are în partea de infrastructură două tipuri de hidroizolații :
O hidroizolație orizontală pe secțiunea zidurilor de cărămidă, practic pusă pe grosimea fundației înainte de construirea suprastructurii. La unele case vechi acest strat de hidroizolație se întâlnește deasupra fostei cote a terenului exterior care poate, nu mai este cea prezentă în zilele noastre.
Hidroizolație exterioară verticală pe partea de fundații ( ceea ce era în pământ ) mai ales la casele cu subsol integral pe suprafața casei sau parțial.
Odată cu dezvoltarea urbană sunt numeroase situații în care realizarea unei hidroizolări exterioare corecte pe întregul perimetru al casei nu mai este posibilă, sau se face cu o cheltuială însemnată.
De obicei trebuie verificate ambele hidroizolații pentru a avea o imagine completă a intervențiilor necesare.
Aceasta se poate face cu aparate speciale pentru pereții perimetrali de subsol din cărămidă. Pentru o astfel de constatare vă puteți adresa firmei Reximaco SRL la adresa www.reximaco.ro
În cazul în care pereții perimetrali sunt din beton vă prezentăm o soluție de totul la interior eliminând astfel lucrările exterioare.
PASUL 1 Prima operație este decopertarea tencuielilor degradate pe toată înălțimea pereților care au pământ în spate până la beton. Suprafața se curăță de resturi și praf.
PASUL 2 Se prepară un mortar din ciment nisip cu rețeta de mai jos
PASUL 3 Se pregătește și pardoseala dacă se constată că sunt umeziri în camere ( dacă se deformează parchetul, sau apar eflorescențe în rosturile gresiei.
Reteta pentru prepararea mortarului aditivat destinat tencuielilor:
1 parte ciment (40 kg) (echivalent cu 2 galeti ambalaj ADMIX)
2,5 parti nisip (2,5 saci nisip sau galeti) părți volumice. Nisip de râu sort 0 – 3 spălat
1,2 kg ADMIX (echivalent cu un cancioc de zidar, cu varf) pentru 40 Kg ciment.
Se amesteca totul (cu lopata) sau în betonieră. Apa se adauga cat este nevoie (ca pentru mortar normal) care este comod aplicării tencuielii de către zidar.
Aplicarea:
Se execută o scafă pe rostul perimetral pardoseala – perete inclusiv pe sub scara de acces în subsol, dacă este cazul, asa cum se observă în figura de mai jos.
Se aplica un ”strop” ( amorsă ) pe pereți, mortarul folosit fiind preparat cu aceeasi reteta dar cu un raport A/C mai mare;
A doua zi se începe executarea tencuielilor, pana la o grosime de min 2,5 cm lucrându-se întotdeauna pe suprafete umede; tencuiala va acoperi scafa;
După terminarea tencuielilor se toarnă șapa în grosime de min 4 cm; Reţeta de şapă este cea menţionată.
Imediat după întărire (1-2 zile), suprafețele se umezesc stropindu-se cu bidineaua sau prin pulverizare, timp de 7 zile, în acest mod ținându-se active reacțiile de cristalizare în masa șapei si tencuielilor inclusiv la nivelul contactului acestora cu betonul suport pe o adâncime de min 3-4 cm.
Pentru operatiile 1,2, 3 și 4 mortarul are aceeasi reteta (reteta prezentata)
În cazul în care pereții sunt din beton turnat în cofraj de scândură se recomandă tencuirea deoarece vibrarea deficitară la acest tip de cofraj va feri incinta de defecte de turnare ascunse de tip segregări. Această soluție elimina operația de reparare adefectelor la betoane (rosturi de turnare, fisuri segregari, etc.).
Observatie: toate materialele XYPEX se manevrează, prepară şi se aplică având mâinile protejate cu mănuși de latex.
Totdeauna ordinea operațiilor va fi cea indicată în schiță de mai jos respectiv operația 1, apoi 2 și 3
Pentru relații suplimentare, sfaturi și suport tehnic puteți contacta oricare din numerele de telefon din sectiunea CONTACT.